Csavargás a Cserehátban
2018. június 19. írta: katabakancs

Csavargás a Cserehátban

3. nap: Kékítés Bódvarákó és Bódvaszilas, majd Felsővadász és Fancsal között

img_6905.jpgA barlanglátogatást a csoport többi tagja sem akarta kihagyni, és míg ők cseppköveket csodáltak, néhányan nekivágtunk a Bódvarákó és Bódvaszilas közötti rövidke, de még hiányzó szakasz teljesítésének, hogy majd a nap további részében megtegyük a Felsővadász és Fancsal közti szakaszt is.

A szibériai nőszirmokkal szegélyezett, egykori iparvágány mentén bukdácsoltunk, és ahogy visszanéztünk, az Esztramos-hegy csonka vonulata magasodott a távolban. A sínek átvezettek a Bódván, így átkeltünk a folyón, majd búzatáblák mellett fotóztuk a pirosló pipacsokat és az út közepén kéklő tócsa szomjas partifecske-gyülekezetét. Beértünk végre Bódvaszilasra, ahol pecsétet szereztünk. Itt kellett volna megvárnunk a többieket, de egy kerékcsere miatt legalább egy órát kellett volna rostokolnunk a vasútállomáson. A hirtelen jött szabadidőt úgy töltöttük ki, hogy átvágtáztunk Tornaszentandrásra, hogy megcsodálhassuk a 12. században épült, ikerszentélyes, Árpád-kori templomot. Szerencsénkre ott találtuk a kulcs őrzőjét, aki lelkesen és minden részletre kiterjedően mesélt az épületről. (A kulcsokat mindig kérni kell, telefonszám és egyéb információ a Szent András kápolnánál, a hirdetőtáblán található).

A csapat aztán Felsővadászon találkozott, szigorúan délelőtt, ahogy a dohányboltosok ígérete szerint pecsétet szerezhettünk volna, de ezúttal is falakba ütköztünk. Végül a plébános segítségével sikerült az egyik háznál a régi MTSZ-es pecsét lenyomatára szert tenni.

Az út sokáig a szántóföldek között kanyargott, regimentbe állított napraforgók sormintái kísértek minket és a zöldek versenyre keltek a kékekkel, ezerféle árnyalatukba vonva a tájat. A növények egyeduralmát csak egy-egy vadles törte meg, de azok is csak szerényen emelkedtek ki a dombok vonulatából. Aztán virágba borult rétek mellett bandukoltunk, zsályák és bükkönyök lila szőnyege törte meg a zöldellést, legyezőfüvek fehér virágbugái emelkedtek a fűszálak fölébe.

A temető felől közelítettük meg Nyéstát, és szomorúság tört rám, amikor a hajdan szebb időket megélt, mára viszont elhagyatott, üres házak szegélyezte utcán mentünk végig. Még a templom is magányosan álldogált düledező falaival, kapuját régen nyithatták ki, mert a hozzá vezető lépcsőt felverte a gaz. Orgonabokrok között régi kőkereszt bújt meg. Kis emelkedőn hagytuk el a falut, az egyik udvarról kecske és gidája csodálkozott ránk. A dombtetőről visszanéztünk az elhagyatott falura és a táj ismét a legtöbbet hozta ki magából. A fehér felhők árnyékot vetettek a földekre, hullámzóvá téve a lankás tájat.

Repcetáblákon keresztül haladva érkeztünk meg Abaújszolnokra, ahol pihenőt tartottunk. Bélyegeztünk és már mentünk is tovább, Baktakék irányába. A képelap-táj újra és újra fotózásra késztetett, a délutáni fény-árnyék játékban pompázott.

Baktakék két színűre festett temploma mellett haladtunk el, és elértük a vegyesboltot, ami zárva volt ugyan, de a megadott telefonszámot hívva megjelent a tulajdonos hölgy és kinyitotta nekünk a boltot. Még innivalóval és fagyival is fel tudtunk tankolni, ami igencsak jól esett a hosszú vándorlás után. Beütöttük az újabb bélyegzőt és már csak egy kicsi volt hátra a túraszakaszból, Fancsalig kellett eljutnunk.

Fancsal szőlőhegyén kedves présházak köszöntöttek minket, majd a falu főutcáján cseresznyefák csábítottak szemezgetésre. A helyiek kedvesen kínáltak minket, buzdítottak, hogy együnk a gyümölcsből, amennyi belénk fér. A kocsmában pecsételtünk és elégedetten szállhattunk autóba. A mindvégig gyönyörű időjárás ekkor vált viharossá, a távolból fenyegető, sötétszürke felhő közelített felénk.

Az autópályán ért minket a vihar, de végül szivárvánnyal dicsértük a napot.

Sínen vagyok.

img_6784.jpg

Az Esztramos-hegy csonka teteje.

img_6785.jpg

Tövisszúró gérbics.

img_6795.jpg

Szibériai nőszirmok tengere.

img_6797.jpg

Sínek menti táj.

img_6800.jpg

Egykor biztosan nagyobb volt itt a forgalom.

img_6801.jpg

Átkelés a Bódván.

img_6803.jpg

Búza, pipacs és konkoly.

img_6811.jpgimg_6812.jpgimg_6817.jpg

Szomjas partifecskék gyülekezete.

img_6827.jpg

Pipacsok a napsütésben.

img_6846.jpgimg_6848.jpg

Tornaszentandrás, Szent János kápolna.

img_6853.jpg

A 12. századi, Árpád-kori templom.

img_6878.jpg

Templombelső.

img_6859.jpg

Az ikerszentély.

img_6861.jpg

Isten báránya.

img_6862.jpg

Szent István ábrázolás.

img_6864.jpg

Kanyargós utakon.

img_6905.jpg

Napraforgók sora.

img_6909.jpg

Palántahadsereg.

img_6910.jpg

Legyezőfüves rétek mellett mentünk.

img_6912.jpg

Sorminta.

img_6920.jpg

Kék és lila.

img_6922.jpg

Lilában úszó rét.

img_6924.jpg

Vadrózsák Nyésta határában.

img_6927.jpg

Üresen ásító ablak.

img_6931.jpg

A nyéstai templom.

img_6936.jpgimg_6937.jpg

Kecske és gidája.

img_6941.jpg

Visszatekintés.

img_6963.jpg

Zöld a kéken.

img_6964.jpg

Erdőrészlet.

img_6969.jpg

Fancsal két színű temploma.

img_6974.jpg

Szőlőhegy.

img_6976.jpgimg_6981.jpg

Vihar közeleg.

20180521_180756.jpg

2018. május

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr114028732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása