Ezer harang közt
2020. március 01. írta: katabakancs

Ezer harang közt

A csáfordjánosfai Tőzike tanösvény és megannyi meglepő szépség

img_2810.jpgHa tavasz, akkor elsőre a hóvirágok és az alcsúti arborétum jutnak eszünkbe, de ma már a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén fekvő, a Csáfordjánosfa melletti Csáfordi-erdőben található tőzikés is kiemelt turistalátványosság.

Ez jó nekünk, kevésbé jó a virágoknak. Ugyanis a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai nem győzik hangsúlyozni, hogy vigyázzunk a virágokra és ne tapossuk le őket. Ezért is hozták létre a kordonnal kijelölt Tőzike Tanösvényt, mely a Répce folyó menti nedves, sokszor vízzel borított területen, a virágmező kellős közepén található, és ha bizony áll a víz az úton, akkor sem térhetünk le róla a virágok védelmének érdekében. A területet a nemzeti park munkatársai védik és figyelik, és akin nincs megfelelő lábbeli, azt nem engedik be a területre, ezért érdemes előzetesen tájékozódni.

Ottjártunkkor elegendő volt a bakancs is, a száraz időjárásnak köszönhetően nem volt vizenyős a terep. A Tőzike Tanösvény átvezet a Répce folyón, majd széles réteken keresztül visz be a virágokkal teli erdőbe, ahol néhány kilométeren keresztül gyönyörködhetünk bennük. A virágzás épp csak kezdetét vette, ennek ellenére azért fehérlett a madárfüttyös erdő alja. Ezer meg ezer fokozottan védett kicsiny, zöldpettyes harang borította a tájat, a kis virágok egyesével, vagy párosan csüngtek a vékonyka szárakon. Fotósok tömkelege készítette a képeket róluk, nem tudtak betelni velük.

Gigantikus fák őrzik a törékeny virágocskákat, némelyiküknek már csak csonkja áll mementóul. A fák közül egy tölgynek azonban nevet is adtak, ő Ödön, és köszöni jól van. A tőzikék mellett már képviselték magukat a tavasz további hírnökei is, mint a csillagvirágok, pettyegetett tüdőfüvek, ibolyák, martilapuk és salátaboglárkák. Ha kiérünk a tanösvényről és a folyó mentén felfelé haladunk, régi malom romjaihoz érhetünk, onnan tovább haladva pedig kiérünk a falu szélére, ahol út menti kereszt vigyázza az utazót.

Mi innen tovább autóztunk a Csér és Iván határában található horgásztavakhoz. A türkizes színben játszó tavak partján ücsörögni kellemes időtöltés, jó volt kicsit a napsütésben elidőzni itt.

Innen Sopronkövesd felé vettük az irányt, ahol egy másik, kevésbé ismert virágmező várt minket az Agg-hegy a helyiek által csak Kotecsnek nevezett részén. Itt téltemetők borították az erdő alját, csak úgy sárgállott tőlük a táj. Mintha mézből lettek volna a szirmaik, ahogy átsütött rajtuk a nap. A közelben lévő kis parkban áll a Széchenyi kút és a 18. században a kisbirtokos Dongó család által építtetett kicsiny Szent László kápolna. A vasfüggöny lebontására emlékezik egy fából faragott emlékmű.

Mivel Sopronkövesd az egykori határsávnál fekszik, így az ún. Kotecsi kapunál lehetett a műszaki záron át kijutni az Agg-hegy szőlőibe, már ha az illető rendelkezett engedéllyel. Ma itt nézhetjük meg a vasfüggöny emlékhelyet, a műszaki zár egy darabkáját, ami azoknak állít emléket, akiknek sikerült átszökniük a határon; akiknek a szökés nem sikerült és akiket vagyonelkobzás mellett börtönre ítéltek; vagy azoknak, akiket szökés közben megsebesítettek vagy agyonlőttek. Megemlékezik továbbá a határőrökről is, akik minden körülmények között szolgálatot teljesítettek, megsebesültek vagy meghaltak az aknák felszedésekor. Szerencsére ma már szabadon járhatjuk a vidéket, sőt, az ún. Vasfüggöny-túrán is részt vehetünk.

Sopronkövesdről már hazafelé, Sopronba utaztunk, és a tiszta időnek köszönhetően a távolban látszottak a havas hegyek, és a közülük legmarkánsabban kiemelkedő Schneeberg.

Salátaboglárka.

img_2730.jpg

Fűzfabarka a Répce vize felett.

img_2739.jpg

Gát a Répcén.

img_2744.jpg

Tőzikevirágzás.

img_2843.jpg

A kidőlt fatörzsek és ágak közt milliónyi virág bújik meg.

img_2759.jpg

Tőzike portrék.

img_2794.jpgimg_2764.jpgimg_2797.jpgimg_2798.jpg

Négyen.

img_2782.jpg

Szokatlan tőzike póz.

img_2771.jpg

A kijelölt útról letérni tilos!

img_2853.jpg

Öten.

img_2810.jpg

Mintha tükröződnének.

img_2847.jpg

Egy egész csokor.

img_2850.jpg

Egy hatalmas tölgy, neve Ödön.

img_2812.jpg

Helló!

img_20200222_102153_2.jpg

Pettyegetett tüdőfű.

img_2767.jpg

Kék csillagvirág.

img_2835.jpg

Tőzikék mindenütt.

img_2854.jpg

A kordonnal kijelölt tanösvény.

img_2841.jpg

Répce-parti galériaerdő.

img_2859.jpg

A régi malom romjai.

img_2864.jpg

Út menti kereszt a falu határában.

img_2867.jpg

A Csér és Iván határában fekvő horgásztavak egyike.

img_2871.jpgimg_2872.jpg

Zöld víz.

img_2878.jpg

Martilapuk.

img_2874.jpg

Vasfüggöny emlékhely a Kotecs kapujában.

img_2893.jpgimg_2898.jpgimg_2892.jpg

Téltemető dömping.

img_2923.jpg

Heten.

img_2902.jpg

Mézszínű virágok.

img_2907.jpg

Virágtenger.

img_2917.jpg

Csak sorjában.

img_2921.jpg

Kilátás a Kotecsről.

img_2932.jpg

Park emlékművel és a Széchenyi-kúttal.

img_2940.jpgimg_2927.jpg

A park a kicsiny Szent László kápolnával. Még emlékkönyv is van, érdemes belekukkantani!

img_2937.jpg

Szent László kápolna.

img_2936.jpg

2020. február

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2715498984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása