Évkezdet Geresdlakon
2017. március 26. írta: katabakancs

Évkezdet Geresdlakon

geresdlak-_67.jpg

Geresdlak a Wikipédia szerint Geresd, Püspöklak és Kisgeresd egyesítéséből jött létre. Ebben a Baranya megyei községben töltöttük a szilvesztert, és az ünneplés után időt szakítottunk a környék felfedezésére is. Szállásunk a Grinnye hegyen volt, innen indultunk terepszemlére. A Geresd-tetőn álló kilátót céloztuk be. Mivel a virsitúltengést le kellett dolgozni (és mert rossz irányba indultunk el), egy jó nagy kört írtunk le, mire odaértünk, de nem bántuk. Utunkon szélesen elterülő szántóföldek, az út szélén fehérlő keresztek és a távolban magasodó templomok tornyai kísértek minket. A kilátóból kitárult a látómező és én már képzeletben a sárgálló, végeláthatatlan receföldeket láttam mindenfelé.

Az út a szántóföldeken át vitt minket tovább, a hideg ellenére a göröngyök közül biztatóan bújt ki a vetés. Majd megpillantottunk egy facsoportot, ahol egy kereszt vigyázta a békét és persze azt az óriási fát is, amit a kilátó melletti információs tábla 300 éves akácfának nevezett.

Másnap hazafelé készülődtünk, de mielőtt Budapest felé vettük volna az irányt, benéztünk Fekedre is. Ez a sváb falu egy igazi gyöngyszem, nem véletlenül választották meg 2016-ban az Origo olvasói  a harmadik legszebb fekvésű magyar falunak (cikk itt és itt). Az egységes utcakép, és a szépen felújított, díszes-színes házak igazi mesefaluvá teszik Fekedet.

Nem készítettem elég fotót, túl sok itt a szépség. És már várt vissza Budapest.

Falusi turizmus - dekoráció a szállásunkon.

geresdlak-_20.jpg

Téli látkép templomtoronnyal.

geresdlak-_67.jpg

Elhaladtunk a temető mellett. A magas fák közt régi sírok keresztjei bújnak meg.

geresdlak-_69.jpg

Püspöklak.

geresdlak-_71.jpg

A dombtetőn megpillantottuk a kilátót.

geresdlaki-kilato-_3.jpg

Kilátás.

geresdlaki-kilato-_6.jpg

Térkép a kilátó lábánál.

geresdlaki-kilato-_10.jpg

Kanyarog az út a szántóföldek között.

geresdlak-_90.jpg

Téli színek.

geresdlak-_91.jpg

A háromszáz éves akácfánál.

geresdlak-300-eves-akacfa_89.jpg

Ágas-bogas matuzsálem.

geresdlak-300-eves-akacfa_88.jpg

Fekedi utcaképek.

feked-_8.jpg

feked-_1.jpg

feked.jpg

2017. január

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2812371577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atv72 2018.01.01. 09:32:19

Szia, arrafelé mennék túrázni, de nem találok olyan térképet, ami Geresdlak környékét is mutatja. (Csak Fekedig ill. onnan északra jó térképeim vannak.) Írd meg kérlek a kiadóját annak a térképnek, amit itt lefotóztál.
Köszönöm

katabakancs 2018.01.01. 10:35:17

@atv72: Szia! A térkép, amit lefotóztam, a kilátónál álló információs táblán volt, onnan fotóztam le. Sajnos nem tudom, ki a kiadója :( Remélem, sikerrel jársz, érdemes körbenézni a környéken!
süti beállítások módosítása