Téltemetés felső fokon
2018. február 10. írta: katabakancs

Téltemetés felső fokon

busojaras-_77.jpgHa meglátok egy fából faragott és festett maszkot, nekem mindig távoli vidékek bennszülött törzseinek rituáléi jutnak eszembe. Pedig Európában is szép számmal találhatunk maszkokat és a hozzájuk kapcsolódó ünnepeket, szokásokat. Talán a mohácsi busójárás is azért kezdett el érdekelni, mert keveset tudok a maszkokról és mindarról, amit rejtenek.

A maszk egy mágikus tárgy. Elrejt, eltakar, óv, inkognitót ad. Benne van a tulajdonos keze munkája, arcának vonásai, ugyanakkor a szándék is az elbújásra a világ elől. Maszkkal az arcon az ember olyasvalamit is megtehet, amit máskor nemigen, hiszen senki se tudja, ki viseli azt.

2016 februárjában végre sikerült élőben is megcsodálni a mohácsi busójárást, ami elképesztő esemény, különleges volta miatt nem véletlenül került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

Reggel érkeztünk a Mohács melletti Sátorhelyre, ahol meglátogattuk a Nemzeti Történelmi Emlékhely kopjafáit, tisztáztuk, hogy a mohácsi csatának nincs is köze a busókhoz, majd Mohács utcáin belevegyültünk a forgatagba. Különleges és bizarr élmény volt látni a gyapjas, maszkos, birkaszarvas alakokat, amint évődnek a lányokkal, szösszel szórják be a fekete kabátokat és éktelen zajt csapnak magukra aggatott kolompjaikkal.

Majd leballagtunk a Dunához, hogy megnézzük a busók átkelését a Sokacrévnél, délután pedig Englert Antal busómaszk-faragó népi iparművész műhelyébe látogattunk el. Este körbetáncoltuk a Széchenyi tér közepén felállított hatalmas máglyát és néztük a felszálló szikrákat.

Ezzel részemről a tél el volt temetve, és mivel a busójárás most is épp zajlik, mikor ezeket a sorokat írom, ezt ma sem gondolom másképp. Mert valóban, egyre hangosabban énekelnek reggel a cinkék és a rigók, a téltemetők, hóvirágok és krókuszok pedig bontják szirmukat. Helló, tavasz!

A Nemzeti Történelmi Emlékhely épülete és kapuja, melynek elemei csontokra emlékeztetnek. A meghasadt rózsa alakú kút az ország a törökkel vívott harc következtében három részre szakadását jelképezi (Mohács-Sátorhely).

a-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_58_1.jpg

a-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_84.jpga-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_4.jpg

 

a-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_85.jpga-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_80.jpg

Csípős volt a reggel, de a téltemetés már beindult. A pitypang legalábbis így gondolta.

a-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_11.jpg

A sírkert és kopjafái, lófejekkel, lélekharanggal, nemzetiszín szalagokkal.

a-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_17.jpga-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_22.jpg

a-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_25.jpga-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_39.jpga-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_43.jpga-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_30.jpg

a-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_40.jpg

a-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_45.jpga-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_53.jpga-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_57.jpga-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_48.jpga-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_50.jpg

Látkép az épület tetejéről.

a-mohacsi-nemzeti-emlekhely-_77.jpg

Mohácson már azt hirdetik, a télnek mennie kell!

busojaras-_14.jpg

Bitang nagy máglya várja a Széchenyi tér közepén, hogy este meggyújtsák.

busojaras-_19.jpg

Felvonulás.

busojaras-_1.jpg

Botos busók.

busojaras-_32.jpg

Átkelés a Dunán.

atkeles-a-dunan-_2.jpg

Duna parti hangulat.

duna-part-_5.jpg

Bagolycsapat az egyik fán a forgatagban. Úgy tűnt, nem zavarta őket a zajongás.

baglyok-a-varosban-_4.jpgbaglyok-a-varosban-_7.jpgbaglyok-a-varosban-_2.jpgEnglert Antal busómaszk faragó műhelyében, ahol nem csak maszkok, de juhszarvak, vasalók, lakatok, biciklik és egyéb holmik is otthonra találtak.

englert-antal-busomasz-farago-nepi-iparmuvesz-muhelyeben-_1.jpgenglert-antal-busomasz-farago-nepi-iparmuvesz-muhelyeben-_30.jpgenglert-antal-busomasz-farago-nepi-iparmuvesz-muhelyeben-_23.jpgenglert-antal-busomasz-farago-nepi-iparmuvesz-muhelyeben-_12.jpgenglert-antal-busomasz-farago-nepi-iparmuvesz-muhelyeben-_24.jpgenglert-antal-busomasz-farago-nepi-iparmuvesz-muhelyeben-_40.jpgenglert-antal-busomasz-farago-nepi-iparmuvesz-muhelyeben-_38.jpgenglert-antal-busomasz-farago-nepi-iparmuvesz-muhelyeben-_11.jpg

englert-antal-busomasz-farago-nepi-iparmuvesz-muhelyeben-_25.jpg

Busóportrék.

busojaras-_37.jpgbusojaras-_85.jpgbusojaras-_55.jpgbusojaras-_77_1.jpgbusojaras-_7.jpgbusojaras-_8.jpg

A meggyújtott máglya a téltemetés fénypontja.

maglya-_9.jpg

2016. február

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6313651456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása