UNESCO világörökségek - A párizsi Szajna-part
2023. augusztus 17. írta: katabakancs

UNESCO világörökségek - A párizsi Szajna-part

Franciaország

parizs-_537.jpgPárizst nemigen kell bemutatni, szépsége, hangulata, kulturális hatása így vagy úgy, de mindenkit megérint. A legfőbb látványosságok a Szajna mentén találhatóak, nem is véletlenül. A folyó és város szoros kapcsolata számtalan módon megmutatkozik: a partokon és a kis szigeteken (Cité- és Saint-Louis) egymást érik a páratlan, korokon átívelő építészeti remekművek, melyek az átgondolt várostervezésnek köszönhetően, a folyó becsatornázásával, hidak és kiépített rakpartok által kapcsolódnak össze, földrajzi és történelmi egységet alkotva.

A világörökségi helyszínhez a Szajna partjának a Pont de Sully és a Pont d'Iéna közti szakasza tartozik a legkiemelkedőbb építészeti örökségekkel karöltve, melyek többek között a Cité-sziget a Notre-Dame-székesegyházzal, a Sainte-Chapelle-lel vagy a Conciergerie-vel; a Louvre, a Tuileriák, az Invalidusok háza, a Musée d'Orsay, a Bourbon-palota, a Madeleine-templom, a Champ-de-Mars vagy az Eiffel-torony.

Forrás:

Az Unesco oldala

Képgaléria:

2022

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr917780432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása