Egerszalók és környékének felfedezése
2017. április 03. írta: katabakancs

Egerszalók és környékének felfedezése

egerszaloki-sodomb-_10.jpgEgy hétvégét töltöttünk Egerszalókon kikapcsolódásképp, ami a csendben wellnessezés helyett persze megint felfedezőútba csapott át. Illetve is-is.

Megérkezésünkkor csodaszép idő volt, alkonyatkor a nap rózsaszínbe és narancssárgába vonta az eget a hátunk mögött. A panzióban az első dolgunk a helyi kiadványok és prospektusok átböngészése volt, egy kis debrői bor kíséretében. A terv szerint megnéztük volna az egerszalóki sódombot (ez amúgy is kötelező program), kaptárköveket és barlanglakásokat, az egerszóláti pincéket, és a demjéni kaptárköveket, pincéket és kőhodályt.

Ahogy reggel elhúztuk a függönyt az ablak elől, láttuk, hogy esik. De még nem nagyon. Aztán mégis esernyővel indultunk útnak. A barlanglakásoknál kedvesen fogadtak minket a teremőrök, és idegenvezetést tartottak erről a helyi nevezetességről.

A barlanglakások tulajdonképpen a puha riolittufába vájt lakások, a hozzájuk tartozó kamrákkal, tárolókkal együtt, sőt, az állatok számára is alakítottak ki egy-egy helyiséget. A szegényebb rétegek, így például a napszámosok laktak itt, elég sanyarú körülmények között. A Bükkben számos ilyen lakás található, legtöbbjük ma már lakatlan és idegenforgalmi látványosság vagy tájház lett belőlük.

Innen a kaptárkövekhez szerettünk volna menni, de annyira sáros volt a talaj, hogy erről a szándékunkról hamar letettünk. Kocsival mentünk ki a sódombhoz, a hűvös időben gőzölögve fehérlett előttünk. Lépcsői megannyi kis medenceként tartották a vizet, az egyik peremén madárka nézte a tájat. A szemben megépült wellnessfürdő kültéri medencéiben a rossz idő ellenére is lubickoltak a pihenni vágyók, és mi is arra a következtetésre jutottunk, hogy ilyen pocsék időben nem is lehet mást csinálni, mint lazulni a meleg vízben.

A demjéni barlangfürdőt választottuk ki és végül az egész nap csúszdázással és pancsolással telt, már az sem érdekelt minket, hogy a fürdő büféjének ablakából sötétszürke felhőket láttunk felénk közeledni.

Másnap szerencsére napsütéses reggelre ébredtünk, így a tegnap elmaradt programból sikerült pótolni valamennyit. Demjénben a barlangfürdő fölötti Hegyeskő oldalában található a közel 200 m² alapterületű kőhodály, ami egykor juhnyájak vagy csordák befogadására volt alkalmas.

Felfelé haladva, a Hegyeskő tetején sorakoztak a kaptárkövek. Ezek olyan kúp alakú sziklaalakzatok, melyeknek oldalába kis fülkéket vájtak. A pontos okot nem sikerült máig kideríteni, talán egykor az itt élő emberek ekképp méhészkedtek, de lehet, csak díszítésre használták a fülkéket. Engem nagyon megfogott ezeknek a szikláknak a rejtélyessége. Tavaly ősszel Szomolyán találkoztam először kaptárkövekkel, számomra lenyűgözőek voltak.

Az egerszalóki kirándulás mellett lehetőség nyílt a feldebrői templom meglátogatására is, ahol a helyi idegenvezető úr mesélt erről a különleges templomról. Lemehettünk az altemplomba is, ahol csodálatos freskók díszítik a falakat. Mivel felbecsülhetetlen értékűek, itt nem szabadott fotóznom, de a kedves úr megengedte, hogy az oszlopokról készítsek egy képet.

A Wikipédia szerint a  feldebrői római katolikus plébániatemplom – eredeti formájában – és a nyugati és keleti kereszténység kultúráját ötvöző, egyedülálló építészeti kialakítású altemploma, Magyarország legrégebbi, különleges – 54 alakzatból álló – freskóival, Magyarország 11. századi, korai építészeti emlékeinek egyik legkiemelkedőbb műemléke. A település központjában található templom a Mátra déli részén megtelepülő Aba nemzetség temetkezési helyéül szolgáló sírtemplomnak készült.

Azt hiszem, ez a hétvége is tartalmasra sikeredett.

Egerszalókra érkezésünk napnyugtakor, narancsban és rózsaszínben úszó felhőkkel.

20170317_174958.jpg

Az egerszalóki barlanglakások. Míg némelyik üresen áll, másokban néprajzi gyűjtemény lelt otthonra.

egerszaloki-barlanglakasok-_2.jpg

egerszaloki-barlanglakasok-_3.jpg

Jól látszik a falak kivájásának módja.

egerszaloki-barlanglakasok-_10.jpg

A szoba.

egerszaloki-barlanglakasok-_34.jpg

Konyharészlet.

egerszaloki-barlanglakasok-_36.jpg

Kemencék.

egerszaloki-barlanglakasok-_21.jpgegerszaloki-barlanglakasok-_8.jpgRégi sírkő darabja.

egerszaloki-barlanglakasok-_42.jpg

Csendéletek.

egerszaloki-barlanglakasok-_49.jpg

egerszaloki-barlanglakasok-_51.jpg

egerszaloki-barlanglakasok-_30.jpg

A háziállatoknak is jutott saját barlang-lak az udvaron.

egerszaloki-barlanglakasok-_37.jpg

A sódombnál.

egerszaloki-sodomb-_1_1.jpg

egerszaloki-sodomb-_8.jpg

egerszaloki-sodomb-_9.jpg

egerszaloki-sodomb-_19.jpg

egerszaloki-sodomb-_4.jpg

A demjéni Barlangfürdő.

20170318_134149.jpg

20170318_155401.jpg

20170318_181842.jpg

A demjéni kőhodály, a dombtetőn a kaptárkövekkel.

demjeni-kohodaly-es-kaptarkovek-fele-menet-_1.jpg

A megbolygatott talajon is otthon érzi magát a martilapu.

demjeni-kohodaly-_3.jpg

A kőhodály tényleg nagyon tágas.

demjeni-kohodaly-_5.jpg

demjeni-kohodaly-_15.jpg

demjeni-kohodaly-_14.jpg

A rejtélyes kaptárkövek Demjénben.

demjeni-kaptarkovek-_1.jpg

demjeni-kaptarkovek-_24.jpg

demjeni-kaptarkovek-_28.jpg

demjeni-kaptarkovek-_8.jpg

Lelátás a Barlangfürdőre.

demjeni-kaptarkovek-_13.jpg

A távolban szőlősorok húzódtak.

demjeni-kaptarkovek-_11.jpg

Tavaly ellátogattunk Szomolyára, hogy felkutassuk az itt álló kaptárköveket. Sajnos már sötétedett, sietni kellett a fotózással (2016. szeptember).

kaptarkovek-_19.jpg

kaptarkovek-_26.jpg

 

 

 

 

 

kaptarkovek-_14.jpg

A feldebrői templom és altemplom.

feldebroi-templom-es-tajhaz-_24.jpg

feldebroi-templom-es-tajhaz-_1.jpgfeldebroi-templom-es-tajhaz-_10.jpg

feldebroi-templom-es-tajhaz-_7.jpgfeldebroi-templom-es-tajhaz-_2.jpg

feldebroi-templom-es-tajhaz-_9.jpgfeldebroi-templom-es-tajhaz-_13.jpg

A templomban szemben álló tájház kiállításának egy része.

feldebroi-templom-es-tajhaz-_27.jpg

 2017. március

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1312396437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása