A Fertő tó és Balf
2017. április 16. írta: katabakancs

A Fertő tó és Balf

img_3713.jpgTavasszal megélénkül a táj errefelé és bár üresnek és unalmasnak tűnnek a tó végeláthatatlan nádasai, a gazdag élővilág így vagy úgy, de rögvest a szemünk elé kerül.

A Fertőrákosi-öböl felé vettük az irányt, de még el sem értük a tavat, mikor az út melletti fűből kinyúló, hosszú vadliba nyakakat pillantottunk meg. Aztán előkerültek a sárgás tollcsomókként bukdácsoló pihés kislibák is, próbálták követni a szüleiket, hogy aztán együtt toccsanjanak bele a vízbe.

A borongós időben a Fertő tó csendes volt, tükre sima és szürke. Az egyhangúságot a közelben úszkáló hattyúk tollának fehérsége és a sirálycsapatok rikácsolása törte meg. Néha beúszott a tájba egy kacsa, az égen szürke gém vonult el. A vizet pár vitorlás és a Mörbisch és Fertőrákos között ingázó sétahajó szelte. A nyaralóként szolgáló cölöpházak még várták a jó időt és a horgászokat, a csónakok még unottan ringatóztak a vízen, de a fecskék és a csérek már javában hajkurászták a mindenféle úszó elemózsiát. A barázdabillegetők és rozsdafarkúak sem voltak restek, azonnal a szúnyogok és más rovarok után eredtek.

A távoli nádas csíkja időnként mintha fel-fellobbant volna, ahogy a felhők mögül kibúvó nap ráragyogott. Balf felé haladva is figyelemmel kísérhettük, ahogy a nádtengeren sárguló napfény-foltok kergetőznek. Balfon aztán megálltunk az ivókútnál, és lesétáltunk a dombon, egészen a palackozó üzem  alá, ahol a régi kút áll. A bicikliút is erre halad, és az ősöreg, viharvert fűzfák között kacskaringózik tovább.

A balfi dombokon keresztül közelítettük meg Sopront. A távolban még mindig a Fertő nádasai húzódtak, a tájat viszont már a szőlőtőkék regimentjei uralták, ahogy katonásan sorakoztak mindenütt, ameddig a szem ellátott.

Fürdőző vadliba család az út mentén.

img_3649.jpg

Tavaszi fáradtság.

img_3773.jpg

Csónakkikötő.

img_3713.jpg

Hattyúk tava.

img_3665.jpg

Fertő minimál.

img_3678.jpg

Hajó és vitorlások.

img_3690.jpg

img_3705.jpg

Ízelítő a gazdag madárvilágból: szárcsa.

img_3711.jpg

Barázdabillegető.

img_3766.jpg

Füstifecske.

img_3719.jpg

Küszvágó csér és szürke gém.

img_3765.jpgimg_3738.jpg

Cölöpházak.

img_3715.jpg

img_3745.jpg

Szélkakasok.

img_3721.jpg

img_3717.jpgTóparti hangulat.

img_3747.jpg

Elterül alattunk a Fertő.

img_3806.jpg

Fűzfák között kanyarog az út a palackozó üzemnél.

img_3803.jpg

Kukuccs!

img_3792.jpg

Balfi szőlők.

img_3779.jpg

img_3810.jpg

2017. április

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4412431203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása