A Kelet-Bakony tájain
2017. július 09. írta: katabakancs

A Kelet-Bakony tájain

img_7982.jpgSzakadt az eső, amikor megérkeztem a népligeti autóbusz pályaudvarra, nem sok esélyt láttam arra, hogy ezt a napot megússzam szárazon. A kis csapat a Bakonyba készült, a 9. számú túra egy újabb darabkáját akartuk teljesíteni.

Székesfehérváron szálltunk át, hogy a tervek szerint Isztiméren kezdjük meg a túrát. Itt már jó idő fogadott minket, így hamar elraktam a kamáslit és az esőkabátot. Közeledtünk Isztimér felé, de másodmagammal előbb leszálltam, hogy Bakonykútitól kezdjük meg a túrát, hiszen nekünk még ez a szakasz is hiányzott a repertoárból. Bakonykútiban pecsételtünk, készítettem néhány fotót és gyorsabb tempóra kapcsoltunk, hogy minél előbb beérjük a többieket.

Ez a szakasz kicsit híján volt a tábláknak és a jelzések sem voltak mindig egyértelműek, sikerült kétszer is eltéveszteni az irányt. Ezt leszámítva gyorsan haladtunk a szántóföldek és erdőfoltok között. Beértünk egy fenyőerdőbe, ami egy fennsíkot borított, alattunk mély szakadék és a Burok-völgy húzódott.

Egy erdős szakaszon értük be a többieket, majd együtt indultunk útnak. A nap ragyogott, a gyönyörű kék égen fehér felhők úsztak, ki gondolta volna, hogy ekkora szerencsénk lesz! Egy csalánnal benőtt tisztáson vezető út mellett rátaláltunk egy meggyfára, a piros gyümölcsök egy kis nassolásra csábítottak minket. Irtásokon haladtunk át, a kék égbe csak egy-egy meghagyott fa hasított bele.

Kisgyónbányán pecsételtünk, majd hatalmas bükkfák között vezetett utunk. Kiértünk az aszfaltútra, mely mellett zöld tavacska húzódott meg az erdőben. Elhaladtunk a bányászemlékmű mellett és hamarosan elértük az Erdei szentélyt, ahol a feszülettel szembe kihelyezett padokon megpihentünk.

A következő pecsétért kicsit megküzdöttünk, mert a táblák nem mutatták egyértelműen, merre kell tovább haladni. Végül aszfaltúton értük el Csőszpusztát, ahol a helyieket kérdeztük, merre van a pecsételőhely, ami egyébként - mint kiderült - jelenleg nincs is a Kéktúra vonalán. Végül megtaláltuk az Alba Regia Barlangkutató Csoport bázisát és végre tudtunk pecsételni.

Sok időt vesztettünk, így az eredeti terv, hogy Jásdig megyünk, kútba esett. De Tést és szélmalmait a világért sem akartuk kihagyni, így a Kéktúra útvonaláról letérve a falu felé vettük az irányt. Tésen épp falunap volt, a tréfás jelmezbe öltözött résztvevők nagy csinnadrattával, mindenféle fura járművel vonultak végig a főutcán.

Egy udvarba betérve értük el a szélmalmokat, ahol egy kovácsműhely is megtekinthető. Itt kézhez kaptuk a Helt-féle malom kulcsát, hogy ha megnéztük, majd zárjuk be. A malmoknál aztán lőttük a képeket rendesen, a ragyogó ég a felhőkkel és a szélmalmokkal igen csak fényképre kívánkozott. Amikor kigyönyörködtük magunkat, bezártuk a malmot és a méretes kulcsot visszaadtuk.

A faluban szálltunk buszra, amivel Várpalotáig utaztunk, onnan pedig tovább Budapestre, de én közben lélekben még a malmoknál jártam.

Bakonykúti.

img_7861.jpg

Kék a kéken.

img_7863.jpg

Nyári táj.

img_7864.jpg

Jöttek-mentek a felhők, végül nem esett többet.

img_7868.jpg

Napraforgó.

img_7871.jpg

Kalászok.

img_7874.jpg

Dimbes-dombos táj.

img_7879.jpg

Dagonyázós út.

img_7885.jpg

Kimosott gyökerek.

img_7887.jpg

Csábító meggyszemek.

img_7896.jpg

Erdei fények.

img_7898.jpg

Irtás.

img_7899.jpg

Kisgyón határában.

img_7901.jpg

Erre jártunk.

img_7904.jpg

Kék-zöld.

img_7905.jpg

Kis tó az erdőben.

img_7909.jpg

A kisgyóni szénbánya felirata - már ami megmaradt belőle.

img_7912.jpg

Bányász emlékmű.

img_7915.jpg

Ebéd a gyalogbodzán.

img_7925.jpg

 Étkezdei pletykálkodók.

img_7927.jpg

Őrszem.

img_7929.jpg

Fehérlő tisztás.

img_7944.jpg

Vonalak.

img_7951.jpg

Atalantalepke.

img_7953.jpg

Szántóföldek mentén.

img_7958.jpg

Bakony utca - Tés.

img_7963.jpg

Tréfás felvonulás.

img_7968.jpgimg_7970.jpg

Kiállítás az udvarban.

img_7974.jpg

Az Ozi-féle szélmalom.

img_7980.jpg

A Helt-féle szélmalom.

img_7982_1.jpg

A Helt-féle malom belül és kívül.

img_7995.jpgimg_7991.jpg

Az Ozi-féle malom a Helt-féle kulcsával.

img_7998.jpgimg_8001.jpg

Tés büszkesége.

img_8000.jpg

2017. július

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8212650545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása