UNESCO világörökségek - Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával
2017. szeptember 26. írta: katabakancs

UNESCO világörökségek - Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával

Horvátország

split-_11.jpgSplit a horvátországi Adria-partnak kb. a felénél helyezkedik el, a közép- és dél-adriai szigetek kiváló megközelítési pontja. Különlegességét annak köszönheti, hogy a régi városközpont Diocletianus császár hatalmas római palotája köré épült. Az épület a legjobban megőrződött palota a Római Birodalom korából.

Diocletianus dalmáciai születésű császár visszavonulása után ezen a kedvező fekvésű helyen építettette fel óriási palotáját, ahonnan figyelemmel kísérhette a társcsászárok működését. Halála után a palota pusztulásnak indult, majd a középkorban falai között alakult ki a városmag.

Én úgy vagyok vele, hogy tetszett Trogir, de Split még jobban. Mintha Trogir nagy testvére lenne. Nyüzsgőbb és energikusabb, tele látnivalóval. Ahogy áthaladtunk a Porta Aeneán (Bronz kapu) beszippantott minket a város forgataga. A császári mauzóleumnál és a  Szent Doimus (Dujmo)-székesegyháznál turisták tömkelege várt sorára, hogy bejuthasson. Mi körbejártuk a palotát, az utcák itt is szűkek, néha sötétek és nyomasztóak voltak, akár csak Trogirban, az udvarokban kockás abroszos éttermek és menő bárok bújtak meg és persze árusok voltak mindenütt. Én ennyi vörös korall ékszert sehol máshol nem láttam eddig, de dívott a levendulás termékek és persze a kagylós tárgyak és hűtőmágnesek árusítása is.

Egy kis idő után visszamentünk a székesegyházhoz. Épp alig voltak körülötte, így megkockáztattam a bejutást a harangtoronyba. A kilátás lenyűgöző innen, a faragott kőoszlopok közül kilátszott a város és a kéklő tenger, fehér vitorlásaival és óriási utasszállító hajóival. a szűk lépcsőkön nehéz volt lejönni, de megérte, akár csak felkeresni az egész várost.

Források:

Útitárs - Horvátország. Panemex Kft., Budapest, 2004.

Cartographia - Horvátország. Utazás, szállás, térképek. Cartographia, Budapest, 2002.

Képgaléria:

 

2016. augusztus

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5912896226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása