UNESCO világörökségek - Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta
2018. augusztus 25. írta: katabakancs

UNESCO világörökségek - Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta

Magyarország

img_0226.jpgAlapvetően a hegyvidékekhez vagyok szokva, így számomra merőben más érzés volt a pusztaságban járni. Kitárult a horizont, a napszítta, aranybarnában játszó sík vidék felett a végtelen kék ég magasodott. Az egyhangúságot csupán egy fa, kilátó, néhány épület és gémeskút törte meg.

A Hortobágyi Nemzeti Park az ország első nemzeti parkja, az Országos Természetvédelmi Hivatal 1973-ban hozta létre. 1999-től az UNESCO világörökség része.

A pusztaság a mai napig az ember és a természet harmonikus kapcsolatát szimbolizálja. A kultúrtájra a rideg állattartás jellemző, ez azonban ma már visszaszorulóban van. Ismert haszonállat fajták a magyar szürkemarha, a rackajuh, a mangalica, és világhírűek a magyar félvér lófajták. A nyájat, gulyát magyar kutyafajták terelték, mint a komondor, kuvasz, puli, mudi vagy pumi.

A Kilenclyukú híd helyén korábban fahíd állt. A nemzeti park jelképe, hazánk leghosszabb kőhídja. Povolny Ferenc tervei alapján 1827-től 1833-ig épült. Povolny a felhajtót szélesebbre tervezte, megkönnyítve ezzel az állatok hídra terelését. Minden augusztus 20-án itt tartják a híres hídi vásárt, ami eredetileg állatvásár volt, kirakodóvásárral kiegészülve. Ma inkább a hagyományőrzésről szól, folklórprogramokkal körítve, ahol mindenféle hagyományos népművészeti, kézműves portéka beszerezhető. És persze nincs állathajtás vagy vásár a csárdák nélkül, melyek mindig is menedéket, szállást és finom falatokat szolgáltattak az utazónak.

A Puszta egyedülálló növény- és állatvilággal rendelkezik. Ennek védelmében a nemzeti park egy része nem látogatható, azonban különféle vezetett túrák, vadasparkok és kiépített tanösvények segítik megismerését. A terület számtalan madárfaj, mint például pusztai ölyv, kerecsensólyom, ugartyúk, túzok, nagy kócsag, kanalas gém költő és vonulóhelye, a darvak és vadludak vonulása már-már turista attrakció. Gazdag növényvilágának néhány képviselője a többféle csenkesz, a magyar sóvirág, a szittyó, nád és gyékény.

Források:

A Kilenclyukú híd a Wikipédián

A Hortobágyi Nemzeti Park honlapja

Világörökség Magyarországon honlap

Képgaléria:

2018

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7114201203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása