UNESCO világörökségek - A Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
2019. augusztus 31. írta: katabakancs

UNESCO világörökségek - A Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete

img_20190811_115233.jpgMár számtalanszor láttam az autópályáról a messzeségben emelkedő dombon álló épületet, és ilyenkor mindig elhatároztam, hogy ezt látni kell.

Azóta kétszer is sikerült tiszteletemet tenni az azóta gyönyörűen felújított „ezeréves apátságban”, melyet a Bakony és a Kisalföld találkozásánál elterülő, kb. 300 méter magas dombra építettek, hogy lakói minél közelebb lehessenek Istenhez.

  • A monostort Szent István király apja, Géza fejedelem alapította 996-ban a Csehországból érkező, a Nursiai Szent Benedek Regulájának szellemiségét a mai napig követő szerzetesrend számára.
  • 1486-ban Mátyás király átépítteti a kerengőt, amely ekkor nyeri el mai formáját.
  • 1514-től Pannonhalma a magyarországi bencés kongregáció főapátsága. A török megszállás miatt 1586-ban a szerzetesek elhagyják a monostort, a szerzetesi élet csak 1639-ben, a török kiűzése után kezdődhet meg újra.
  • 1786-ban II. József beszünteti a rend működését, melyet I. Ferenc 1802-ben állít vissza, ekkor kapja a rend fő feladatául az oktatást.
  • 1945 után az államosítással szomorú idők következnek, a bencés iskolákat bezárják, de 1950-től újra engedélyezik a győri és pannonhalmi gimnázium működését.
  • 1989-től ismét bencések látják el a környék 15 plébániáját, és újraindul a szerzetesi élet a bakonybéli és a tihanyi monostorban.
  • 1996-ban a Főapátság és környezete felkerül az UNESCO világörökségi listájára. 2003-tól a fejlesztések és felújítások időszaka következik, melynek gyümölcsét ma élvezhetjük csak igazán. A Pannonhalmi Apátsági Pincészetben és a VIATOR Apátsági Étterem és Borbárban a borkultúra és a gasztronómia területén tapasztalhatjuk meg a tradíció és a modernitás összefonódását.
  • 2016-ban a Márton oltalma alatt álló bencés szerzetesközösség a Szent Márton-év rendezvénysorozatával üli meg patrónusa születésének 1700. évfordulóját.

Látogatásunkkor számos csodát láthatunk itt. A főapátság gyönyörű könyvtára maradásra csábít, a mennyezetig megpakolt polcok több ezernyi kötet súlya alatt roskadoznak. A levéltárban őrzik Szent István 1001-es keltezésű kiváltságlevelét, valamint a tihanyi apátság alapítólevelét 1055-ből. Ez utóbbi a latin nyelvű szövegbe illesztett magyar szavak révén a legrégebbi magyar nyelvű írásos emlékünk. A kerengő csöndje is magával ragad, az ablakok a folyosó által körülölet kertben rózsák és gyógynövények illatoznak. A kerengőfolyosóból vezet a templomba az "ékes kapu" vagy Porta Speciosa, mely a 13. században épült egy már korábban létező bejárat helyén.

Ha már bejártuk az épületet, érdemes felfedezni a környéket is. Kényelmes sétaúton juthatunk el a mindmáig a szerzetesek temetkezőhelyéül szolgáló Boldogasszony kápolnához, az 1897-ben felavatott Millenniumi emlékműhöz, melytől gyönyörűen ráláthatunk a Főapátság épületegyüttesére, de gyönyörködhetünk a tájban a Boldog Mór kilátóból és a 2018 tavaszán átadott Lombkorona Tanösvényről is. Míg a madárdalos és virágillatot árasztó Apátsági arborétum a kikapcsolódás és lelki feltöltődés színhelye lehet, addig az 5,5 hektáron elterülő levendulaültetvény szemet gyönyörködtető. A levendulaolaj saját lepárló kisüzemben történik. A termesztett gyógynövényeket a Gyógynövényműhelyben dolgozzák fel, hogy a saját boltocskákban megvásárolhatóak legyenek az egyedi, kis volumenű termékek, mint az isteni illatú szappanok, fürdősók, vagy illóolajok.

Az egész létesítmény tulajdonképpen egy testi-lelki felfrissülést és minden földi jót adó, eszményi hely saját édenkerttel, vagy ahogy Hortobágyi T. Cirill főapát fogalmaz

A monostor kísérlet arra, hogy a világ egy pici részét ideálisan rendezzük be.

Képgaléria:

Forrás: Az apátság saját kiadványa és honlapja.

2016, 2019

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr215008440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása