UNESCO világörökségek - Trogir történelmi központja
2017. szeptember 25. írta: katabakancs

UNESCO világörökségek - Trogir történelmi központja

Horvátország

trogir-_153.jpgA dalmát partvidéken található város óvárosa került fel az UNESCO listájára. Egy kis szigeten fekszik a szárazföld és a Čiovo-sziget között, ezekkel egy-egy kis híd köti össze.

Tragurion néven az isszai görögök alapították a Kr. e. 3. században. Plinius már római városként említi, majd Bizánc és Velence hatalma alá kerül, ekkor neve már Trau. Eztán a magyar királyok fennhatósága alá tartozik, a tatárjárás idején IV. Béla családjával ide menekül.

A Velencei Köztársaság megszűnése után francia uralom alá került, majd az Osztrák-Magyar Monarchia része lett. A Monarchia 1918-as összeomlása után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része. 1990-től Horvátországhoz tartozik.

Ahogy belépünk a városba, megragad minket a középkori hangulat. Egymással verseng a román és a gótikus stílus, mégis úgy érezzük, itt nem nyomják el egymást, sőt, kiegészítik egymást.

A házak ódon falai a kis ablakokon kívül néha egy-egy címert is visel. A szűk utcácskák kövei fénylenek, simára koptatták a járókelők az évszázadok alatt. A templomok fehérlő tornyai pedig mintha kérkednének, melyikük a szebb és magasabb a másikhoz képest.

A város nevezetességei közül az egyik leghíresebb a Szent Lőrinc-katedrális. Harangtornya velencei gótikus stílusban épült. Román stílusú kapujának faragványai a dalmát szobrász, Radovan trogiri mester művészetét dicsérik.

A főtéren áll a Loggia és az Óratorony, valamint a reneszánsz elemekkel gazdagodott városháza.

A sziget délnyugati csücskén terpeszkedik a Kamerlengo-erőd és a Szent Márk-torony. Nevük is mutatja, hogy a város védelmében volt fontos szerepük.

Trogir kis ékszerdoboz, igazi turistaparadicsom. Aki világörökségekre vadászik, mindenképp jöjjön el ide, mert innen három másik világörökség – Split óvárosa, Stari Grad és Sibenik – is könnyedén megközelíthető. Kell ennél több?

Források:

Útitárs - Horvátország. Panemex Kft., Budapest, 2004.

Cartographia - Horvátország. Utazás, szállás, térképek. Cartographia, Budapest, 2002.

Trogir a Wikipédián

Képgaléria:

2016. augusztus

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6912895386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása