Határon innen és túl: Látogatás Fraknóban és Ruston, szolárhajózás a Fertő tavon
2018. augusztus 31. írta: katabakancs

Határon innen és túl: Látogatás Fraknóban és Ruston, szolárhajózás a Fertő tavon

3. nap

img_1211.jpgA harmadik nap reggelén Fraknó (Forchtenstein) felé vettük az irányt, hogy belülről is megcsodáljuk az Esterházyak pompázatos várát. Többféle belépőjegyet lehet vásárolni, érdemes a kombináltat választani, amivel nem csak az amúgy magyar nyelvű idegenvezetéssel látogatható kiállításokat, hanem az egész várat meg lehet tekinteni.

A vár szépségét elsősorban "pompakedvelő" vagy "fényes" Miklósnak, Gróf Esterházy Miklós nádornak köszönheti, aki miután megkapta a várat és az uradalmat, nagy szabású átalakításba kezdett. A megerősített várövön kívül ekkor készült el a várkápolna, a kincstár és az új lakószárny. Fia, Pál révén a művészi elemek sem maradhattak ki: dekoratív falfestmények, szobrokkal díszített főkapuk, egy a saját magát ábrázoló lovasszobor és egy 1707-ben felfüggesztett, kelet felé néző, 2,5 m hosszú krokodil is hozzájárult a pompához. Ez utóbbi egyébként az ellenség elriasztására szolgált - mindmáig sikeresen. A vár jelenleg az  Esterházy Magánalapítvány tulajdonában van, melynek átfogó restaurálási munkájának köszönhetően ma is látható ez a barokk csillogás.

A kiállítási anyag rendkívül gazdag. A kincstár ezüstbútorai, az ősgaléria portréi, a fegyvergyűjtemény üveggránátjai, ágyúgolyói, fegyverei és a zsákmányolt felszerelései mellett kiemelkedő jelentőséggel bírnak az itt látható koronázási zászlók, melyek közül a magyar hazánk történelmének eddig ismert legkorábbi, eredetiben fennmaradt koronázási országzászlaja.

A várlátogatás után gyorsan felautókáztunk a vár feletti Rozália-hegység legmagasabb pontján álló Rozália kápolnához, majd a Fertő parton fekvő Rust felkeresése következett, de előtte ebédre vágytunk, amihez nem is találhattunk volna jobb helyet, mint egy halsütőt Trausdorfban. A finom falatok után újult erővel vágtunk neki a burgenlandi táj felfedezésének.

Rust most csendesebb volt, mint mikor nyár elején itt jártunk, sajnos a gólyák sem kerepeltek a házak tetején, egyet kivéve, ő valamiért jól érezte magát itt, vagy csak miattunk maradt, úgy mutatóba. Nem sok időt töltöttünk itt, mert még egy érdekes program várt ránk a nap folyamán: szolárhajózás a Fertőn.

A nap már alacsonyan szállt, amikor kísérőnkkel együtt felszálltunk a Hanság-főcsatorna csónakházánál álló hajó fedélzetére. A vízi jármű működését a tetejére felszerelt napelemek által összegyűjtött energia biztosítja. Mivel nincs motorzaj, csendben haladtunk a vízen, és sikerült néhány vízi madarat is megfigyelnünk.

Bal kéz felől őrtorony emelkedett ki a nádasból, egykor a határon átszökőkre lőttek innen, ma már madarak megfigyelésére szolgál. Hamarosan kiértünk a csatornában és a nyílt vízen ringatóztunk. A víztükörben látszottak a lemenő nap fényétől narancsos felhők és a nádszálak levelei. Hattyúpár tűnt fel jobb kéz felől, majd két kormorán reppent fel. Bakcsó húzott el a fejünk fölött és seregélyek csapatának kis felhője tűnt el a nádasban. A lemenő nap narancsba vonta a tájat, és a háttérben feltűnt a Schneeberg tömbje. Kócsagok és más vízi madarak parádéztak a környéken, mikor hazafelé indultunk...volna, ha az út mentén nem egy bivalycsorda legelészik. Megszemlélték az autó elejét és nagy robajjal berohantak a sűrűbe. Ilyen az élet egy nemzeti parkban.

Források:

A fraknói vár honlapja

Szolár hajóval a Fertőn

Fraknó (Forchtenstein) vára.

img_1051.jpg

A kelet felé néző, kitömött krokodil már több, mint 300 éves.

img_1063.jpg

Szárnyas oltár.

img_1072.jpg

A várkápolna.

img_1076.jpgimg_1079.jpg

A fegyvertári gyűjtemény rendkívül gazdag: a felső képen üveggránátok láthatóak.

img_1085.jpgimg_1091.jpgimg_1102.jpg

A magyar koronázási zászló.

img_1087.jpg

Étkező.

img_1115.jpg

A hatalmas konyha egy részlete.

img_1117.jpg

A várkút 142 m mély.

img_1127.jpg

A kútház padlóját díszes téglák alkotják.

img_1130.jpg

A Rozália kápolna.

img_1133.jpgimg_1134.jpg

Kilátás a várra.

img_1131.jpg

Halsütő - finom falatok.

img_1138.jpgimg_1136.jpg

Borkínálat Ruston.

img_1141.jpg

Csendes délután.

img_1143.jpg

Az utolsó gólya.

img_1151.jpg

Csendélet.

img_1153.jpg

Mediterrán hangulat.

img_1146.jpg

Szürke marhák a Hanság-főcsatornánál.

img_1157.jpg

Kócsag.

img_1160.jpg

Vízimadár parádé.

img_1162.jpg

Seregélyek.

img_1163.jpg

Őrtorony, ma már inkább madárfigyelő állomás.

img_1175.jpg

Tükröződések.

img_1178.jpg

Hattyúpár.

img_1202.jpg

Víztükör.

img_1203.jpg

Kormoránok.

img_1208.jpg

Megy le a nap.

img_1211.jpg

Fodrozódó víz a hajó mögött.

img_1216.jpg

Egy szál fa.

img_1219.jpg

A csatorna.

img_1220.jpg

Esteledik. Háttérben a Schneeberg.

img_1229.jpg

Bölények az úton.

20180828_191858.jpg

2018. augusztus

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4014213053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása