UNESCO világörökségek - A Škocjan-barlangrendszer
2019. július 28. írta: katabakancs

UNESCO világörökségek - A Škocjan-barlangrendszer

Szlovénia

Az 1986 óta az UNESCO világörökség részét képező barlangrendszer valójában a Reka folyó által kivájt hatalmas, földalatti kanyon. A már a bronzkori ember által is lakott barlangrendszer jelentősége nem csupán geológiai különlegességében rejlik, felfedezése is rendkívül kalandos. Az első kutatók a XIX. században kezdtek hozzá a Reka földalatti útjának feltárásához, Trieszt ivóvíz-ellátásához kerestek megfelelő forrást és követték a folyó útját, feltárva a Karszt-vidék csodáit. 1851-52-ben a bécsi akadémia támogatásával Adolf Schmidl (akiről a Schmidl-termet nevezték el) idriai bányászokkal folytattak kutatásokat, de az expedíció csúfos véget ért, ahogy a megduzzadt folyó elsodorta csónakjaikat és szerszámaikat. Őket többen követték, de a teljes barlangrendszer feltárása a mai napig nagy feladat elé állítja a barlangászokat, főleg a barlangi búvárokat.

Különböző útvonalakon vezetett túrákon követhetjük a folyó útját és garantált, hogy elámulunk majd annak gigászi munkáján. Felettünk az elérhetetlen és szinte láthatatlan boltozat, mélyen alattunk pedig a dübörgő folyó érzékelteti az elképesztő arányokat. Először 2018 telén jártunk itt és a rövidített nyitvatartás miatt nem jutottunk be. 2019 májusában azonban sikerült bejárni a leglátványosabb szakaszokat, ekkor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy ha a tartós esőzések miatt előbb érkezünk, nem mindenhová jutunk be, mert bizony ezeket a hatalmas termeket is könnyedén megtölti a Reka vize. A barlangrendszer legnagyobb terme a Martel-terem, mennyezetének a Reka medre fölötti legmagasabb pontja 146 m! A Škocjan-barlangrendszer ugyan nem elsősorban cseppköveiről híres, ennek ellenére itt is találhatunk gyönyörű cseppkőcsarnokokat, mint pl. a Paradicsom elnevezésűt. A Nagyteremben óriási sztalagmitok csüngenek, a Serpenyők jellegzetes formájukkal az egerszalóki sódomb képződményeihez hasonlítanak, az Orgonák csarnokát elhagyva pedig először hangzik fel a folyó zúgása.

A túrák során nem mindenhol szabad fotózni, ezt tartsuk tiszteletben! Egyrészt az ösvény keskeny, másrészt feltartanánk az utánunk érkező csoportokat a haladásban. Mellesleg annyira sötét van, hogy állvány nélkül nehezen járnánk sikerrel.

A barlangi túra végeztével érdemes körbenézni a környéken, mert a karsztképződmények felszíne is sok csodát tartogat. A felszínen vezet egy ingyenesen látogatható tanösvény, melyen nem csupán védett és ritka növényfajokkal találkozhatunk, hanem a kilátópontja is arra ad lehetőséget, hogy megcsodálhassuk a folyót a Mala dolina mélyén zubogva. Ellátogathatunk a névadó Škocjan faluba is, ahol a templomocska mellett kis skanzen fogad.

Képgaléria:

Forrás: Škocjani barlang - A klasszikus karsztvidék szívében. Park Škocjanske jame, Slovenija, Škocjan, 2014

2018-2019.

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5014979344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása