UNESCO világörökségek - Belgium és Franciaország középkori harangtornyai
2020. január 02. írta: katabakancs

UNESCO világörökségek - Belgium és Franciaország középkori harangtornyai

Belgium

brusszel_2.jpg

Belga utazásunk során sikerült néhányat meglátogatni a 32, Flandria és Vallónia területén található harangtorony közül, melyeket, mint a feudális és vallási befolyáson felülemelkedő polgári függetlenség építészeti jelképeit az UNESCO 1999-ben vett fel a világörökségi listára. A 11. és a 17. század között épült, a román, gótikus, reneszánsz és barokk építészet stílusjegyeit magukon hordozó tornyok általában épülethez kapcsolódnak, azonban néhány – mint a mons-i vagy tournai-i is – önmagában áll, így tulajdonképpen haranglábnak tekinthető. 

Brugge városának harangtornya a 83 méteres magasságával a kissé kelet felé dőlő, az egykor őrtoronyként is funkcionáló Belfort. Szűk lépcsőházban, mintegy 366 lépcső megmászásával juthatunk fel a nyolcszögletű toronyba, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra. A mintegy 27,5 tonnát nyomó 47 harangja a 16. század óta harangjáték formájában szólal meg vasárnaponként, valamint ünnep- és piacnapokon.

Brüsszel főtere, a Grand-Place már önmagában is a világörökség része 1998 óta,  városházának tornya így külön nem szerepel a listán. Tetején Szent Mihály, Brüsszel védőszentjének szobra látható.

Tournai harangtornyához épp nyitásra, elsőként érkeztünk így a pénztáros eltekintett a belépti díj beszedésétől. Miénk volt az egész torony. A szűk lépcsőkön kacskaringóztunk, majdnem beleszédültünk. Végül megérkeztünk a legfelső szintre, ahonnan lélegzetelállító panoráma fogadott minket. Reggeli, narancsos napfényben úszott a város, távolabb még kékes ködcsíkok határolták a horizontot és a házak makettnek tűntek alattunk. A torony tetejéről aranyozott sárkányok, szirének és tritonok vetették vigyázó szemeiket a városra.

Binche városházának tornya is szerepel a listán, ám az épület attól is különleges, hogy Habsburg Mária magyar királyné és németalföldi kormányzó építtette uralkodása idején.

Az UNESCO 2005-ben tovább bővítette listáját, így felvételre került a Vallon-régióban található Gembloux, és a Franciaország északkeleti részén fekvő Nord-Pas-de-Calais és Pikárdia tartományok 23 harangtornya is.

Források:

Belgium és Franciaország középkori harangtornyai a Wikipédián

Harangtornyok az UNESCO honlapján

Brugge a Wikipédián

Információs táblák Tournai harangtornyában

 

Képgaléria:

2019

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6415328116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása