UNESCO világörökségek - Flamand beginaudvarok
2020. január 03. írta: katabakancs

UNESCO világörökségek - Flamand beginaudvarok

Belgium

img_1130.jpg

Belgium Flandria nevű régiójában számos beginaudvart látogathatunk meg, mi a Brugge óvárosának központjában elhelyezkedőt kerestük fel.

A zárt udvar fái közt megbúvó, takaros fehérre festett házakat egykor beginák vagy más néven beginázsok lakták. A közhiedelemmel ellentétben ők nem apácák, hanem olyan, a katolikus egyházhoz tartozó nők voltak, akik nem tettek szegénységi vagy engedelmességi fogadalmat, nem mondtak le a házasság és a vagyonszerzés jogáról és nem voltak alárendelve az egyházi hierarchiának. Sosem éltek a világtól elvonultan, zárt közösségekben, sőt, a városok központi részén építették fel házaikat. A begina mozgalom a mai Belgium és Hollandia területén jelent meg a 12. században, és a 14. századig élte virágkorát, majd tagjait eretnekké nyilvánították és üldözni kezdték. A rend lassú halódás után a 20. század elején szűnt meg teljesen, a házakat más rendek vagy magánszemélyek vették át. 

A flamand beginaudvarok közül 13 tartozik az UNESCO Világörökségek közé. A legnagyobbak közülük Mechelenben, Brüsszelben és Gentben találhatók, bár a brüsszeli mára szinte teljesen eltűnt, csak a begina-templom maradt fenn. Szabadon látogathatóak, ennek ellenére illik megfelelően viselkedni.

Képgaléria:

Források:

Wikipédia

Az UNESCO oldalán

2019

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8715328122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása