Nyugati tájakon 2. rész
2022. december 31. írta: katabakancs

Nyugati tájakon 2. rész

Seegrotte, a Liechtenstein család vára és Mödling városa

modling-_28.jpgEzen a napon az ausztriai Bécsi-erdő avagy Wienerwald látványosságaiból csemegéztünk. A Bécsi-erdő az Alpok északkeleti határvidékét képező, erdő borította középhegység, mely a Bécs környékiek kedvelt kirándulóhelye.

Első állomásunk a Hinterbühlben található Seegrotte, mely Európa legnagyobb földalatti tavasbarlangja. A korábban itt működő gipszbányát 1912-ben egy robbanás során víz lepte el. Csupán a '30-as években sikerült feltárni és látogathatóvá tenni az így létrejött tavasbarlangot egészen a második világháborúig, mikor is álcázott repülőgépgyár működött itt. A barlang csak a háború után nyílt meg újra, de népszerűsége azóta is töretlen. Filmtörténeti érdekesség, hogy az 1993-as Három testőr című játékfilm néhány jelenetét itt forgatták.

A tavasbarlang vízi útvesztőjét elektromos hajókkal lehet bejárni, de láthatunk itt lóistállót, rendezvények lebonyolítására is alkalmas báltermet, bányászmúzeumot és a bányászok védőszentjéről, Borbáláról (német nyelvterületen Barbaráról) elnevezett kápolnát is. A látványosságra kb. 1 órát érdemes szánni, ám előfordulhat, hogy az egymást váltó csoportok miatt várni kell, de ezt is kellemesen tehetjük a bejárat melletti kávézóban, ahol egy finom kenyérlángos vagy muffin mellett hamar elszáll az idő.

Hinterbrühlből gyalogosan folytattuk utunkat a szomszédos Maria Enzersdorf irányába, ahol egy sziklaormot uraló várkastélyt, a Liechtenstein család ősi fészkéül szolgáló várat látogattuk meg. A vár alapjai a XII. századból valók, mai formáját a számos újjá -és átépítésnek köszönheti. Nem csoda, hogy a vár is több film forgatási helyszínéül szolgált, a rendezőket megihlette az ódon lépcsők sora, a sok kőszobor, a XII. századi kápolna és a számos műtárgy. Érdekesség a falba vájt alvófülke, melyet a vendégek elszállásolására szolgát, a család ősgalériájának otthont adó terem és a csodás kilátást nyújtó kőoszlopos balkon.

Tovább folytattuk utunkat, és a várhegyről leereszkedtünk Mödling városkáig, melynek mesebeli óvárosa igazán turistacsalogató. A középkori házak mellett villaépületeket is láthatunk, melyek közül a főtéren kiemelkedik a régi városháza tornyos épülete. Kis utcácskák vezettek fel a gótikus Szent Otmár-plébániatemplomhoz és a mellette álló csontkápolnához (Kerner), ahonnan csodás kilátás tárult a tájra. A templom előtti téren épp középkori kirakodóvásár zajlott, ami még adott egy kicsit a városka hangulatához. Innen tovább sétáltunk a belváros házai közt, és ráakadtunk az ispotályos templomra, mely Szent Egyed nevét viseli.

Már késő délután volt, mire Mödlingből visszajutottunk Hinterbrühlig, miközben a  Bécsi-erdő sziklaormainak és (mű)romjainak árnyékában sétáltunk.

Seegrotte, bányászkiállítás.

seegrotte-_3.jpg

Csillék.

seegrotte-_16.jpg

Ez a kapu ismerős lehet a Három testőr című filmből.

seegrotte-_37.jpg

Borbála (Barbara) kápolna.

seegrotte-_14.jpg

Egy hajó.

seegrotte-_27.jpg

Színes fények világítják meg a vizet.

seegrotte-_12.jpg

Átjáró.

seegrotte-_8.jpg

A Liechtenstein család vára.

liechtenstein-vara-_2.jpg

Lépcsők, a bejárati kapu és a belső terek.

liechtenstein-vara-_10.jpgliechtenstein-vara-_12.jpgliechtenstein-vara-_7.jpgliechtenstein-vara-_15.jpgliechtenstein-vara-_18.jpg

Villaépületek a Mödling felé vezető Fürstenstraße-n.

modling-_7.jpgmodling-_8.jpgmodling-_9.jpg

Mödling.

modling-_10.jpg

Díszes kapuk.

modling-_11.jpgmodling-_22.jpg

Óvárosi hangulatok.

modling-_12.jpgmodling-_13.jpg

Régi városháza.

modling-_14.jpgmodling-_15.jpg

Ívek.

modling-_16.jpg

Utcarészlet.

modling-_17.jpg

A gótikus Szent Otmár-plébániatemplom.

modling-_18.jpg

A Csontkápolna.

modling-_19.jpg

Kilátás.

modling-_20.jpg

Vissza a főtérre.

modling-_21.jpg

Kövezés.

modling-_23.jpg

Az ispotályos templom.

modling-_26.jpgmodling-_24.jpgmodling-_25.jpg

Egy csendes hely.

modling-_27.jpg

Apró ház.

modling-_29.jpg

Feljárat a Fekete toronyhoz. A bástya ma magántulajdonban van.

modling-_30.jpg

Sziklaorom.

modling-_31.jpg

2022. augusztus

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8117967488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása