Egy nap Gödöllőn
2023. január 01. írta: katabakancs

Egy nap Gödöllőn

godollo-_100_1.jpgHa Gödöllőn járunk, kikerülhetetlen látnivaló a felújított Grassalkovich kastély.  31 termében nem csak az építtető Grassalkovich család három generációját bemutató kiállítást, hanem többek között I. Ferenc József és Erzsébet királyné lakosztályait, az Erzsébet királynéról szóló emlékkiállítást és a Habsburg család tagjait ábrázoló képgalériát is meglátogathatjuk. A kastélyparkban színes virágágyások és facsoportok tarkítják a zöldellő réteket, lovaskocsik várják utasaikat, kis pavilon búvik meg a fenyők közt a Királydombon és az egykori Pálmaházban kertészeti áruda gazdag kínálata csábít.

A kastéllyal szemben elterülő Alsóparkban ottjártunkkor épp Tacskótalálkozó volt. A barna, fekete és tarkabarka négylábúak körül forgott a világ versenyek és programok keretében, de hámokat, sapkákat és egyéb tacskós portékákat is vásárolhattunk.

A parkon keresztül közelítettük meg a Királyi Várót, mely a királyi házaspár, I. Ferenc József és Erzsébet királyné kényelmét szolgálta, ha Budapestről Gödöllőre látogattak. A frissen felújított épületben épp esküvő zajlott, így nem nézhettük meg belülről.

Hőség ide vagy oda, ellátogattunk a Gödöllői Erdészeti Arborétumba, mely viselte a hosszan tartó nyári forróság nyomait. A növényzet kókatagon, a kiszáradás szélén várták az esőt, a fák lombjai fakón bólogattak. A megannyi rét, tisztás és erdei játszótér ennek ellenére sem volt teljesen üres, számos család töltötte itt a délutánt. Az arborétumon keresztül közlekedik az Erdei Kisvasút, melynek muzeális járműparkjával könnyedén felfedezhető a park minden szeglete, a gyerekek legnagyobb örömére.

Az arborétum bejáratánál kis kertészeti áruda állt, ahol a növényeken kívül finomságokat és hűtött üdítőt lehetett kapni. A kedvencem a kardvirágos kert volt, ahol Szedd magad! virágszedésre volt lehetőség, amit nem lehetett visszautasítani.

A gödöllői Grassalkovich kastély bejárata.

godollo-_137.jpg

Szobabelsők, a harmadik képen Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának egyik szobája.

godollo-_28.jpggodollo-_52.jpggodollo-_69.jpggodollo-_51.jpgApró részletek.

godollo-_20.jpggodollo-_17.jpggodollo-_45.jpggodollo-_9.jpg

A barokk kastélykápolna.

godollo-_34.jpg

Csillárok.

godollo-_29.jpggodollo-_57.jpggodollo-_63.jpggodollo-_70.jpg

Kandallók minden mennyiségben, színben és formában.

godollo-_12.jpggodollo-_15.jpggodollo-_31.jpggodollo-_58.jpggodollo-_92.jpggodollo-_93_1.jpg

Kilátás az egyik folyosóról.

godollo-_83.jpg

A királyi pár portréi.

godollo-_64.jpggodollo-_77.jpg

A kastély a parkból.

godollo-_100_1.jpg

Idill.

godollo-_102_1.jpg

Rózsakert, hortenzia ágyások és különleges fák.

godollo-_106_1.jpggodollo-_105_1.jpggodollo-_108_1.jpggodollo-_117.jpggodollo-_122.jpg

Királydombi pavilon.

godollo-_113_1.jpg

Kastélypark.

godollo-_123.jpg

Királyi Váró.

godollo-_146.jpg

A Gödöllői Erdészeti Arborétum egyik épülete.

godollo-_150.jpg

Kisvasút.

godollo-_160.jpg

Festett táblák.

godollo-_161.jpg

Egy csokor Szedd magad! kardvirág.

godollo.jpg

Forrás:

A kastély honlapja

2022. augusztus

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2718012448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása