Dunavirágzás
2018. augusztus 19. írta: katabakancs

Dunavirágzás

viragzik-a-duna-_24.jpgMár vágytam a vízhez ebben a hőségben, így estefelé kinéztünk a Római-partra. A víz illata és a kavicsok, kagylók gyűjtögetése mellett azonban egy másik csodának is részesei lehettünk. Amikor a vizet rózsaszínűre festette a lenyugvó nap és az uszadékfák partra vetődött szörnyekre hasonlítottak a gyérülő fényben, még nem sejtettük, hogy ma este csípjük el ezt a különleges eseményt, ami mára egyre nagyobb bizonyossággal következik be július végén, augusztus elején: a Duna virágzását.

A dunavirág (Polymitarcis virgo) egy kérészfajta, a tiszavirág (Palingenia longicauda) rokona, és az utóbbi években, pontosabban 2012 környékén jelent meg újra a Dunán, a Rábán és az Ipolyon is, a javuló vízminőségnek köszönhetően. Azonban üröm az örömben, hogy a kivilágított hidak lámpái vonzzák ezeket a rövid életű rovarokat, melyek egy utolsó, gyors vedlés, párválasztás és násztánc után így nem a vízbe, hanem az aszfaltra rakják petéiket.

Amikor a Római-partról felmentünk az újpesti vasúti hídra, már sötétedett, és a lámpák fényénél először csak néhány, majd egyre több és több rovart láttunk keringeni. A híd közepe táján már rengetegen voltak, szinte beleptek bennünket. Ahogy fotóztam, a lencsére is rászálltak.

Még akkor is láttunk a lámpafényben táncoló kérészeket, amikor már a házak között jártunk, távol a Dunától, mintha  - sajnálatos módon - az egész várost megszállták volna. Néhány nappal később Szentendrén jártunk, ahol a part menti sétány lámpái alatt kérész-szőnyeg hevert a tűző napon. Ha Budapesten sok rovar rajzott, akkor itt töménytelen mennyiségben lehettek jelen. Remélem, jövőre is láthatjuk őket.

Alkonyodik a Dunánál. Ekkor még nem sejtettünk semmit.

romai-part-_2.jpg

Partra vetett tuskó.

romai-part-_3.jpg

Uszadékfák a hídnál.

romai-part-_4.jpg

Extázis.

viragzik-a-duna-_10.jpg

Landolás és vedlés.

viragzik-a-duna-_14.jpg

Vedlés után, elröppenés előtt.

viragzik-a-duna-_16.jpg

Villámvedlés.

viragzik-a-duna-_21.jpg

Gyorsan, gyorsan!

viragzik-a-duna-_24.jpg

Kutatás a partnerek után.

viragzik-a-duna-_27.jpg

Kérésztánc.

viragzik-a-duna-_35.jpg

Gyors átöltözés a buli előtt.

viragzik-a-duna-_37.jpg

Dunavirág.

viragzik-a-duna-_5.jpg

2018. augusztus

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7714189185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása