KulTÚRA Szentendrén
2018. augusztus 24. írta: katabakancs

KulTÚRA Szentendrén

img_9381.jpg

Mindig is szerettem Szentendrét kis utcáival, nyüzsgő főterével, csillogó templomtornyaival és a lépten-nyomon felbukkanó, apró csendéleteivel. Ottjártunkkor ráadásul épp zajlott az Art Capital 2018 nevű programsorozat, melynek köszönhetően városi barangolásunk során még kortárs művészeti alkotásokkal is találkozhattunk.

A HÉV állomásról a Dumtsa korzó felé vettük az irányt. A házak közé kifeszített zsinóron színes lámpaburák alatt sétáltunk a Fő térig, ahol a Kmetty Múzeum előtt egy papírcetli-lombkoronájú fácska állt: Yoko Ono Kívánságfája.

A Kovács Margit Gyűjteménnyel folytattuk a napot, ahol váltottunk jegyet az Art Capital kiállításaira is, így jogosultakká váltunk a számos múzeum kortárs kiállításainak megtekintésére. A Gyűjteményben jártam már korábban, de akkor még nem szabadott fotózni, most viszont igen, így nem fogtam vissza magam, hogy megörökítsem a sokrétű kiállítás nekem legjobban tetsző darabjait.

Innen a Duna korzó felé indultunk, és láttuk, ahogy a Duna épphogy csak csordogál a medrében, kavicsos partjain uszadékfák aszalódtak a napon. Az utcai lámpák tövénél szőnyegként borították a talajt a dunavirág kérészek élettelen testei, ami jó nagy éjszakai rajzást feltételezett.

A Rév utcai Retro Design Center felért egy időutazással. A ’70-es-’80-as évek tárgyi világát és életérzését bemutató kiállításon láthattunk retró autókat, csipketerítős szobabelsőt, dísztányéros-viaszos vásznas konyhát, Frédit és Bénit, Mazsolát és játszótársaikat, bakelitlemezeket, szerelőműhelyt és miegymást.

A Kovács család 1878 óta foglalkozik kékfestéssel. A Bogdányi úton álló kékfestő üzletük melletti padon pihentünk kicsit, megcsodáltuk a portékákat és a sokféle kékfestő textília egyszerű, mégis összetéveszthetetlen mintáját.

Az egykori fűrészmalom ad otthont a MűvészetMalomnak, ahol emeleteken keresztül kaphattunk ízelítőt a feltörekvő nemzedék művészetből, majd felcaplattunk a Szamárhegyre. A Kmetty téren álló tobakosok keresztjétől gyönyörű kilátás tárult a környékre. Egykor ennél a keresztnél áldották meg a szőlőt.

A Rab Ráby téren áll a Jókai Mór regényéből ismert Ráby Mátyás szőlősgazda sárga színű, barokk stílusban épült háza. Az épület zárókövén egy fürt szőlő és az 1786-os évszám látható. Innen a Vajda Lajos Múzeum felé vettük az irányt, ahol többek között Németh Ágnes Örök kert című alkotását láthattuk. A plexiből kivágott, szárítókötélen lógó ruhák igazi színfoltjai lettek a múzeum kertjének.

Egy kékalga és Tihany Camambert ízű fagyi és némi pihenés után bementünk a Keresztelő Szent János templomba, ahol megütötte fülünket a mély csend. Jól esett kicsit kikapcsolni és lenyugodni a templom hűvösében.

Teljesen kitikkadva értünk vissza a HÉV állomáshoz. A hőség ellenére azért alaposan sikerült bejárni a várost.

Yoko Ono - Wish Tree (Kívánságfa), Fő tér.

img_9402.jpg

Színes lámpaernyők csüngtek a fejünk felett.

img_9381.jpg

A Kovács Margit Gyűjtemény bejárata.

img_9403.jpg

Lakoma.

img_9421.jpg

A Pásztorok, a Kenyérszegő, a Várakozó és a Varázsló.

img_9471.jpgimg_9422.jpgimg_9456.jpgimg_9454.jpg

Angyali üdvözlet.

img_9460.jpg

Az erősen leapadt Duna.

img_9495.jpg

Élettelen kérészek ezrei hevertek a lámpaoszlopok lábánál.

img_9493.jpg

Retro Design Center - plüssjátékok és babák.

img_9503.jpg

Retró konyha.

img_9509.jpg

Autók.

img_9523.jpg

A kulturált telefonálás alapszabálya.

img_9548.jpg

A lábaival a templomi zászlót tartó bárány, Szentendre város címerének központi heraldikai eleme.

img_9556.jpg

Ízelítő a Kovács Kékfestő műhely mintáiból.

kekfesto-mintak.jpg

Kilátás a Szamárhegyről.

img_9586.jpg

Ráby Mátyás szőlősgazda barokk stílusú háza a Rab Ráby téren.

img_9594.jpg

Németh Ágnes plexiből készült Örök kert című alkotása a Vajda Lajos Múzeum kertjében.

img_9605.jpg

A Keresztelő Szent János plébániatemplom.

img_9622.jpgimg_9626.jpg

Letekintés a városra.

img_9628.jpg

2018. augusztus

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8314190393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása