Határon innen és túl: Sopronbánfalva és Eisenstadt
2018. augusztus 31. írta: katabakancs

Határon innen és túl: Sopronbánfalva és Eisenstadt

1. nap

img_0793.jpgNegyedik éve, hogy túrákat szervezek az Alpok Magyarországhoz legközelebb eső hegyeihez, és kis csapatunk a Rax után idén a Schneeberggel ismerkedhetett meg. Júniusban már bejártuk a tervezett útvonalat, (erről cikk is megjelent a HTM Magazin 2018/4. számában Libegővel a semmibe címmel - lásd: Médiamegjelenések) de maga a túra csak egy része a több napos programnak, amit ilyenkor összerakok, és mivel a bázis mindig Sopron, lehetőség adódik a környék alapos bejárása a nem kis számú látnivalók után.

Idén tehát a magashegyi túra mellett belefért az időbe némi burgenlandi barangolás, szolárhajózás és kastélylátogatás is, mielőtt útnak indultunk volna vissza Budapestre.

Hogy a Sopronba érkezés napja se teljen el eseménytelenül, a délután során először Sopronbánfalvára, a Kolostorhegyre látogattunk, ahol szerencsénkre épp nyílt napot tartottak a Fekete Mária Kegykép Ünnepe alkalmából, így vezetéssel, ingyenesen csodálhattuk meg a pálos rendi szerzetesek, majd karmelita apácák egykori rendházaként szolgáló kolostort és a hegyi templomot.

A kolostor bejárása után a nem messze található Hősi temető sírjai közt barangoltunk. A megkapóan békés sírkertben az I. és a II. világháború áldozatai, nem csupán magyar, hanem több nemzet katonái nyugszanak. Itt alussza örök álmát az első magyar vadászrepülő, vitéz nemes Molnár László is, aki 1944-ben halt hősi halált. A temetőből a Kolostorhegy alján léptünk ki, így a templomhoz a Szentek Lépcsőjén juthattunk vissza.

Eztán Eisenstadt (Kismarton) felé vettük az irányt, hogy megcsodálhassuk az Esterházy-kastélyt és annak parkját a Leopoldina templommal, a kacsák uralta tavacskával, hatalmas fáival és tarka virágágyásaival. Amikor pedig a nap narancssárgába vonta a vidéket, belevegyültünk a városka főutcájának mézeskalácsos-borozgatós-sültet evős forgatagába, majd utolsóként néhány pillantást vetettünk a kálvária-hegyi Haydn-templomra.

Források:

A sopronbánfalvi kolostorról itt és itt olvasható.

A Hősi temetőről itt.

 

A sopronbánfalvi templom.

img_0674.jpg

A kolostor díszes refektóriuma (ebédlője).

img_0695.jpgimg_0700.jpg

Ideális hely az elvonuláshoz és teljes kikapcsolódáshoz.

img_0710.jpg

Csend és nyugalom.

img_0713.jpg

A novíciátus, vagyis a pálosrendi szerzetes növendékek (novíciusok) oktatásának helyszínéül kijelölt terem faragott gerendái.

img_0720.jpg

A könyvtár.

img_0728.jpg

A templombelső részletei.

img_0749.jpgimg_0762.jpg

A Hősi temető keresztjei.

img_0775.jpg

Kígyózó sorok.

img_0777.jpg

Emlékmű.

img_0778.jpg

Az első magyar vadászrepülő, vitéz nemes Molnár László síremléke.

img_0779.jpg

A Szentek Lépcsője.

img_0786.jpg

Az eisenstadti Esterházy-kastély.

img_0793.jpg

A belső udvar.

img_0794.jpg

A Leopoldina templom a tavacskával.

img_0798.jpg

A kastély a parkból nézve.

img_0813.jpg

A szürke felhők szerencsére távozóban voltak, szép kontrasztot adva a napsütötte fáknak.

img_0822.jpgimg_0831.jpg

A Leopoldina templom kupolája.

img_0824.jpg

Virágágyás a park egyik bejáratánál.

img_0852.jpg

Muskátlis ház a Fő utcán.

img_0857.jpg

A Haydn-templom.

img_0859.jpg

2018. augusztus

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5714213009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása