UNESCO világörökségek - Brugge történelmi óvárosa
2020. február 01. írta: katabakancs

UNESCO világörökségek - Brugge történelmi óvárosa

Belgium

img_1058.JPG

Brugge városát Észak Velencéjének is hívják, mivel számos csatorna szeli át, így akár hajóval is felfedezhetjük a macskaköves utcácskákból álló történelmi belvárost, ami a városvezetés példás erőfeszítéseinek köszönhetően a mai napig őrzi középkori mivoltát. Ezért az UNESCO 2000-ben fel is vette a világörökségi listára. Még a kirakatok is igazodnak a régies hangulatoz és lovaskocsik róják az utcákat.

A Burg nevű városrész központja a Főtér (Grote Markt), mely színes, különböző időszakokból fennmaradt házaival mély merítést ad a flamand építészet jellegzetességeiből. A gótika minden stílusjegyével ékesített Városházát 1376 és 1421 között építették.

Közvetlenül a Városháza mellett áll az eredetileg román stílusban épült, aranyszobrokkal díszített Szent Vér-bazilika (Heilig-Bloedbasiliek). Különlegessége abban rejlik, hogy itt őrzik Krisztus vérének egy cseppjét.  Évente ünnepélyes keretek között vallási menettel hordozzák végig a városon.

A főtér színes házai mögül méltóságteljesen emelkedik ki a város egyik jelképe, a 83 méteres magasságával a kissé kelet felé dőlő egykori őrtorony és egyben harangtorony, a Belfort. Szűk lépcsőházban, mintegy 366 lépcső megmászásával juthatunk fel a toronyba, a kilátás megéri a fáradozást!

A Miasszonyunk templom (Notre Dame) 112 méteres tornya is az ég felé tör. A templomban nagy jelentőséggel bíró műkincseket találunk, köztük kiemelkedő Michelangelo Madonna gyermekével című alkotása.

A Szent János Kórház a 12. századból származik, így egyike Európa legrégibb kórházépületeinek. A középkor során egyre bővült, hogy a zarándokok és utazók számára helyet biztosítson a gyógyuláshoz. Ma múzeumként üzemel, ahol megismerhetjük az épületet és működésének történetét.

A városban számolatlanul fellelhető csokoládé és marcipánbolt után a sörválasztékkal is ismerkedhetünk, melyre a legalkalmasabb hely az 1564-ben alapított Félhold (De Halve Maan) sörfőzde.

A csendes helyekre vágyóknak a beginaudvar (Begijnhof) adhat helyet az elvonulásra, ahol a nagy füves, fákkal tagolt udvar mentén sorakoznak az egykori beginák fehérre meszelt házai, a Beginamúzeum pedig bemutatja a életüket.

A csatornák mentén hattyúk gyülekeznek, jelenlétük hozzátartozik a városképhez. Egy brugge-i városnézés valóban olyan, mintha több száz évet utaztunk volna vissza az időben.

Szűz Máriát ábrázoló domborművek díszítik, melyek körülbelül az 1270-es évekből származnak. Az ókori épület belsejében, ahol egykor a kórtermek voltak, jelenleg orvosi dokumentumok és műszerek láthatóak

Források:

Brugge 14 legjobb látnivalója | Miénk a Világ

A Brugge-i városháza a Wikipédián

Brugge az Utazómajmon

Visit Bruges

Képgaléria:

2019

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4315328124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása