Myrafälle
2017. április 02. írta: katabakancs

Myrafälle

myraf_lle-_75.jpgEgy borongós napon látogattunk el a Soprontól kb. 70 km-re lévő, a Bécsi-Alpok régióhoz tartozó Myrafälle vízesésrendszerhez. Már többször jártam itt, mégis mindig magával ragad a szurdokban szaladó patak és a megannyi vízesés látványa. A szurdokban kiépített falépcsőkön visz az út a bejárattól (460 m) a magasabban fekvő víztározóig (590 m), és megannyi információs táblán olvashatunk az itt élők és a víz kapcsolatáról.

Reggel indultunk autóval Sopronból, és kicsivel több, mint egy óra múlva már az ausztriai Muggendorf falucska határába jártunk. Kissé távolabb a Hausstein sziklája magasodott, túrázásra invitálva minket, amit ezúttal vissza kellett utasítanunk. Leparkoltunk és elindultunk a kijelölt úton. A vendégházak közelében kis tó zöldellt, mellette vízi játszótér nyújtott szórakozást a kisebbeknek. Már messziről hallatszott a víz zubogása és kisvártatva megpillantottuk az első kisebb vízesést, melynek vize kitartóan pörgette egy malmocska kerekét.

Ahogy a jeges falépcsőkön lépdeltünk, óvatosnak kellett lennünk, de a vízesések látványa ezt a nehézséget hamar kárpótolta. Nagyszerű élmény volt elsétálni egy-egy nagyobb vízesés felett és látni az óriási erővel lezúduló vizet, ami szakadatlanul mosta-áztatta a sziklákat, míg a kisebb vízesések szelíden, épp hogy csak lecsurogtak róluk. A tavasz első jelei már látszódtak a környéken. A vízesések között már csak néhol csüngtek jégcsapok, és a környező sziklákon dús, buja zöld mohatakaró virított. Jártunk már erre néhány évvel ezelőtt január elején, akkor a vízesések jégfüggönnyé váltak és a csobogó víz néhol átlátszó jégpáncél alatt zubogott.

Amikor a víztározóhoz értünk, már nagyon beborult és elkezdett esni a havas eső. A műúton indultunk vissza az autóhoz, hogy elkerüljük a jégen csúszkálást, miközben lefelé haladunk a szurdokban.

A környék sok látnivalót és túrázási lehetőséget kínál, tovább lehet menni a Steinwandklammig, ami Alsó-Ausztria egyik legszebb szurdokvölgye. Tehát mindenképp érdemes ide még ellátogatni, ha az időjárás is úgy akarja.

Malmocska és vigyázó szemek.

myraf_lle-_11.jpgmyraf_lle-_28.jpg

Ahogy haladtunk felfelé a szurdokban, vissza-visszanéztem a tájra.

myraf_lle-_72.jpg

Bizarr jégformák.

myraf_lle-_39.jpg

Rohanó víz.

myraf_lle-_152.jpg

myraf_lle-_90.jpg

 

myraf_lle-_97.jpgSziklát körülölelő vízesés.

myraf_lle-_140.jpg

Vízesések és zubogók mindenütt.

myraf_lle-_157.jpgmyraf_lle-_136.jpgmyraf_lle-_75.jpgmyraf_lle-_76.jpgZubogás.

myraf_lle-_103.jpg

myraf_lle-_43.jpgmyraf_lle-_77.jpg

Csüngő jégformák.

myraf_lle-_129.jpg

Lassan kizöldül a táj.

myraf_lle-_143.jpg

Mohák kandikálnak ki a hó alól.

myraf_lle-_180.jpg

Jégszív egy padon.

myraf_lle-_186.jpg

Kapaszkodó gyökerek.

myraf_lle-_70.jpg

A Myrafälle 2010 januárjában, jégpáncélban.

myraf_lle-_46.jpgmyraf_lle-_38.jpg

 

 

myraf_lle-_22.jpg

Térkép a víztározónál.

myraf_lle-_194.jpg

2017. február

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3512394765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása