UNESCO világörökségek - Victor Horta jelentősebb városi palotái Brüsszelben
2020. március 01. írta: katabakancs

UNESCO világörökségek - Victor Horta jelentősebb városi palotái Brüsszelben

Belgium

brusszel-_112.jpg

A szecesszió olyan forradalmasító szándékú, a művészetet megfiatalító irányzat, mely arra törekszik, hogy új kifejező formákat teremtsen. Szabadon áramló formáihoz stilizált növényi motívumokat, szimbolikus, bizarr témákat használ fel. Összművészeti törekvés, vagyis a művészetek minden ágában érezteti hatását az építészettől a grafikáig. Az építészetben rendkívüli sokszínűséget teremtett. Az alkotók szándéka szerint minden feladat megismételhetetlenül egyedi volt, a megoldás pedig a feltételekhez illően egyéni. Ilyen szellemiségben alkotott a kor építésze, a stílusteremtő belga építész és iparművész Viktor Horta (Gent,1861-Brüsszel, 1947) is.

Számos épülete közül négy került fel az UNESCO világörökségi listára, mint a korai, 19. század végi szecesszió vagy Jugendstil úttörő alkotásai.

Hôtel Tassel: Émile Tassel professzor számára tervezte és építette 1892 és 1893 között. Jellegzetessége az „ostorszíj"-vonal, mely megjelenik mind a szerkezeti elemekben, mind a dekorációban, melyek amúgy teljesen összefonódnak. Ebben rejlik az újítás, hiszen a tartóelemek, támpillérek  esztétikusak, a kompozíció részét alkotják, megteremtve az összhangot. A díszítésről kovácsoltvas virágmotívumok és csigavonalak formájában gondoskodik.

Hôtel Solvay: 1895 és 1898 között tervezte és építette a gazdag iparos és gyógyszerész, Ernest Solvay fia, Armand részére, így egy vagyont költhetett a városi palotára. Minden részletet maga tervezett meg a bútoroktól a szőnyegekig, a világítástól az evőeszközökig, egészen a kapucsengőig, olyan fényűző anyagokat használva, mint a márvány, ónix, vagy trópusi fafajták.

Hôtel van Eetvelde: 1895-1898 között épült Edmond van Eetvelde részére. A keskeny telekterületen álló palota belső terének kialakítása egyedülálló, ugyanis kígyózó mozgásnak megfelelően van kialakítva úgy, hogy a szecesszió egyik kedvenc motívumát dolgozza fel, a vázák körül kígyózó növényt vagy emberi testet.

Maison and Atelier Horta: 1898 és 1901 között építette saját maga részére, jellegzetes stílusát itt is kibontakoztatva. Továbbra is arra törekedett, hogy kisméretű terekben luxust és tágasságot teremtsen. 1969 óta az épület a Horta Múzeumnak ad otthont, az építész és iparművész életét és munkásságát mutatja be.

A Horta Múzeumon kívül a többi három épület jelenleg is magánház, látogatásuk csak vezetéssel, városnéző túrák alkalmával lehetséges.

Források:

Szabó Attila: Művészettörténet vázlatokban. A kezdetektől napjainkig. Harmadik, javított kiadás, Győr, 1997.

Viktor Horta épületei az UNESCO honlapján

Horta Múzeum honlapja

Viktor Horta a cultura.hu-n

Viktor horta épületei Brüsszelben a Wikiwandon

Viktor Horta épületei Brüsszelben a Wikipédián

A Hôtel Solvayról angolul a Wikipédián

A Hôtel van Eetvelde-ről angolul a Wikipédián

Képgaléria:

2019

A bejegyzés trackback címe:

https://katabakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9515328134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása